- By: Parchet MAV
- Tags: dusumea, instalare pardoseli, montaj parchet, parchet, parchet masiv, parchet stratificat, pardoseli de lemn, rașchetare parchet
- Category: parchet-consultanta
- 0 comment
Trebuie neapărat să le cunoști atunci când vrei să-ți cumperi parchet!
În România, din ce în ce mai mulți oameni își doresc în propria casă „parchet de stejar”. Este o constatare pe care am făcut-o după mai bine de 15 ani de activitate în domeniul pardoselilor de lemn. În condițiile în care pe piața românească au apărut esențele exotice (de-a lungul timpului au fost cam vreo 40-50 de esențe de lemn provenite de pe alte continente), la întrebarea ”Ce parchet ați dori să achiziționați?” majoritatea răspunsurilor sunt: „Nu știu, cred ca unul de stejar!”.
Așadar: de ce clientul român își dorește parchet din stejar și nu se orientează către alte esențe de lemn? Motivul cel mai des invocat a fost DURABILITATEA, calitate care, în mintea consumatorului român, este asociată cu o esență lemnoasă foarte cunoscută – stejarul.
Dacă ceea ce își doresc cei mai mulți clienți de la o pardoseală este DURABILITATEA, să discutăm mai în amănunt despre ea!
Să ne imaginăm că suntem un client care dorește să-și amenajeze casa și a ajuns la momentul achiziționării unui parchet cu durabilitate mare. Ce am de făcut? În primul rând, să am cât mai multe informații despre ceea ce-mi oferă piața!
A. În momentul acesta, în România găsim o mare varietate de pardoseli de lemn (parchetul este doar un tip de pardoseală de lemn!) (vezi și site-ul parchetmav.ro)
- Pardoseli masive – de grosimi și dimensiuni diferite;
- Pardoseli stratificate – de grosimi și dimensiuni diferite;
- Alte pardoseli la care stratul de contact cu utilizatorul este lemn de până la 1 mm, iar corpul este fabricat dintr-un material compozit. (acest tip de pardoseală are, deocamdată, un caracter experimental, așa că nu insist asupra lor!);
- Alte pardoseli realizate din material compozit care conține și lemn, deși pe etichetă poartă numele de „parchet” (sunt numite generic ”parchet laminat/pardoseli laminate”).
Atenție, ultimele două tipuri de pardoseală nu sunt rașchetabile! Eu le spun ”pardoseli de unică folosință”.
Când vorbim de pardoseli masive, trebuie să știm câteva detalii foarte importante: putem întâlni pardoseala tip „dușumea”, tip șipcă, tip parchet, tip mozaic, tip lamparquet, tip industrial (acele panouri pătrate, dreptunghiulare sau de alte forme geometrice, formate din piese mici de lemn masiv – pot fi asimilate cu parchetul masiv).
Pardoseala masivă poate avea grosimi variind între 9 – 22 mm. Durabilitatea crește cu cât pardoseala este mai groasă. Același lucru putem spune și despre numărul de rașchetări – el crește cu cât grosimea pardoselii este mai mare (vezi și articolul „Tot ce ai nevoie să știi despre rașchetarea parchetului!”). Toate aceste observații sunt valabile și în cazul pardoselilor masive prefinisate (adică cele pe care le achiziționăm gata lăcuite).
În opinia mea, pardoselile masive pot ajunge la o durabilitate de până la 80 de ani (desigur, pentru grosimi de 22 mm).
În cazul pardoselilor stratificate, trebuie să știm că le putem achiziționa în formă prefinisată sau nefinisată. Primele se instalează cu finisajul aplicat iar celelalte, după instalare, trebuie șlefuite și apoi se aplică finisajul. Și la ele este valabilă afirmația: cu cât este mai gros stratul rașchetabil (i se mai spune strat de uzură), cu atât este mai durabil. În opinia mea, un parchet stratificat cu grosimea stratului de uzură de până în 4,5 mm are o durabilitate de până în 30 de ani; evident, cu cât stratul de uzură scade, cu atât și durabilitatea pardoselii se micșorează.
Dacă ne dorim un parchet durabil, trebuie să știm că factorii care contribuie la creșterea durabilității unei pardoseli de lemn sunt:
1. Lemnul din care este alcătuit pardoseala. Cu cât esența lemnului din care este alcătuită pardoseala este mai dură, cu atât durabilitatea lemnului este mai mare. (vezi și articolul „De ce parchetul se fabrică din esențe tari?”). Cu cât esența lemnului din care este alcătuită pardoseala este mai stabilă, cu atât durabilitatea lemnului este mai mare.
2. Finisajul pe care îl are pardoseala. Finisajul unei pardoseli de lemn poate fi (în majoritatea covârșitoare a cazurilor) lac, ulei și mai puțin ceară. Din punct de vedere al rezistentei la impact și la abraziune, finisajul poate fi pentru trafic intens, mediu sau rezidențial. Bineînțeles că un finisaj mai dur înseamnă durabilitate mai mare, dar și costuri mai mari de achiziție.
3. Suportul de instalare cât mai bun. Dacă suportul pe care se va instala pardoseala de lemn este făcut în așa fel încât să nu necesite reparații, recondiționări sau schimbări (pe parcursul celor 80 de ani cât rezistă o pardoseală masivă), atunci este considerat un suport corespunzător.
4. Materialele auxiliare folosite (adeziv, chit, accesorii) – cu calități cât mai bune. Dacă, în decursul anilor, acestea își pierd proprietățile pentru care au fost cumpărate, atunci pardoseala instalată va necesita costuri suplimentare pentru recondiționare.
5. Instalarea profesională a pardoselii. Instalarea pardoselii nu este o operație simplă: dacă vreți să mergeți pe principiul „precis găsesc eu doi băieți care să-mi monteze parchetul”, veți avea parte de probleme și costuri suplimentare. Iată de ce: dumneavoastră, în calitate de cumpărător / beneficiar al pardoselii de lemn, nu veți intra în contact direct cu producătorul, pentru a afla detalii despre instalarea parchetului; iar dacă le cereți de la vânzător, întotdeauna veți primi răspunsuri de tipul: ”eu nu vă pot spune, așteptați puțin, să-l întreb pe instalator”. Instalatorul / montatorul este cel care va trebui să vă dea răspunsurile tehnice pe care dumneavoastră le așteptați. Ori, ”doi băieți” sau ”vecinul Nelu care a mai pus parchet și la alții” nu au aceste informații! Pardoselile de lemn se împart în multe tipuri, ele nu sunt identice și se comportă diferit; adăugați și faptul că sunt diferențe de comportament, în timp, de la o esență de lemn la alta! În plus, condițiile casei dumneavoastră sunt specifice – pot să apară situații particulare (îmbinări cu alte suprafețe, ruperi de nivel, zone cu umezeală variabilă, suporturi de instalare diferite etc.). Seriozitatea, atitudinea și comunicarea sunt doar câteva însușiri pe care un montator de pardoseală de lemn trebuie să le aibă atunci când își desfășoară activitatea la dumneavoastră în casă.
6. Exploatarea pardoselii instalate conform recomandărilor producătorului și montatorului. Degeaba ați fost atent la toate cele de mai sus dacă atunci când intrați în casă, intrați cu bocancii care au pe talpa pietricele, noroi și sunt uzi; sau aveți un prieten patruped care …nu are o educație făcută iar cosmetica sa lasă de dorit.
7. Întreținerea periodică a pardoselii, folosind produse de întreținere recomandate. Întreținerea periodică este de cele mai multe ori lăsată pe planul doi, motiv pentru care, atunci când găsim un produs de întreținere, nu ne mai uităm la ce conține și îl aplicăm direct pe pardoseală. Sunt situații în care întreținerea poate să fie dăunătoare dacă nu ne uităm bine la produs sau nu achiziționăm tot pachetul: parchet, materiale auxiliare, instalare și produse de întreținere.
Iată, deci, un set de informații minime care vă ajută să faceți alegerea corectă a unei pardoseli de lemn, ținând cont și de durabilitate.
Știți cum puteți verifica dacă ați făcut o afacere bună la achiziționarea și montarea pardoselii de lemn? Faceți un calcul simplu: la suma investită pentru achiziționarea parchetului, adăugați costurile legate de montare; adăugați timpul petrecut citind acest articol și timpul unui telefon dat la o firma specializată. Împărțiți la numărul de ani considerați a fi durabilitatea pardoselii și aflați cam cât vă costă, pe an, să locuiți într-o casă care are pardoseala de lemn.
Leave a Reply