Am observat că cei mai mulți clienți, atunci când își aleg finisajul pardoselii de lemn, se uită, în primul rând, la calitățile estetice – culoare, dacă are o apariție mai aproape sau mai departe de natural, dacă e strălucitoare sau mată… 

Ei bine, finisajele sunt cu mult mai mult decât o simplă estetică! În spatele lor este multă chimie, sunt sute de metode și tehnologii de realizare și multă muncă, multe resurse investite… Rezultatul? O varietate extrem de mare de game de finisaje și produse specializate.

Așadar, din punctul de vedere al beneficiarului, ce ar trebui să știm despre utilitatea finisajului pentru produsele de lemn (în general) și pentru pardoselile de lemn (parchet) în particular? De ce este nevoie de o aplicare profesională a finisajului și nu este indicat să lăsăm pe oricine să rașcheteze și să lăcuiască parchetul?

Argumentul 1: ESTETICA

Un finisaj asigură estetica. Fie că produsul este lucios sau mat, fie că are un aspect satinat sau unul natural, fie că mai deschide sau mai închide cu o nuanță aspectul natural al speciei de lemn din care este prelucrat parchetul, estetica este cea care conferă individualitate și personalitate produsului. Iar spațiul, odată amenajat, poate spune multe despre persoana care îl utilizează.  Prin îmbinarea apariției naturale cu finețea rezultată din prelucrare, pardoseala (parchetul) poate răspunde unei variații mari de designuri.

Argumentul 2: DURABILITATEA

Un finisaj asigură parchetului durabilitate. Așa cum am văzut în articolul  „7 lucruri esențiale despre  durabilitatea pardoselilor de lemn”, pardoselile de lemn (parchetul) sunt supuse mai multor factori externi. Aceștia influențează lemnul într-un mod mai mult sau mai puțin negativ, scurtându-i durata de viață: variațiile de umiditate pot duce la posibile apariții de rosturi, posibile deformări sau desprinderi de suport; pardoseala de lemn (parchetul) este supusă uzurii datorate abraziunii (pantofi, picioare de mobilă, corpuri abrazive), uzurii datorate impactului (vaza de sticlă care ne scapă, tocurile metalice etc.), uzurii datorate timpului (ciuperci care duc la mucegai și putregai, insecte etc.). 

Așadar, după ce ne-am străduit să avem un design interior unitar, după ce am achiziționat (cu greu) parchetul de o anumită esență, la dimensiunile, calitatea și prelucrarea dorite, după ce am trecut prin ”calvarul” instalării pardoselii, evident că ne așteptăm ca rezultatul să fie pe măsura eforturilor (adică o pardoseală de lemn durabilă și frumoasă, care să nu-și modifice proprietățile cât mai mult timp)!

Ei, bine, aici se vede foarte clar importanța finisajului: el este cel care poate să conțină soluțiile care întârzie uzura datorata timpului, cel care micșorează uzura datorată abraziunii și impactului sau cel care poate proteja  lemnul de variații bruște de umiditate. Evident, finisajul nu va elimina pe termen nedefinit efectul factorilor negativi, ci doar îl diminuează pe perioade de timp limitate.

Argumentul 3: ACCES LA DESIGNURI SPECIALE ȘI PERMISIVITATE FINANCIARĂ

Un finisaj poate asigura accesul mai facil la anumite apariții ale lemnului și, totodată o anumită permisivitate financiară.

Spre exemplu, cu toții știm că anumite specii de lemn sunt pe cale de dispariție. Din acest motiv, procurarea unui parchet din aceste esențe a devenit greoaie (sau uneori chiar prohibită). Din această categorie face parte lemnul de abanos – un lemn valoros  pentru că este negru, este foarte dens și foarte rar (arborele crește numai în anumite regiuni tropicale și subtropicale). Sunt oameni care  și-ar dori o pardoseală din abanos, dar posibilitățile de obținere sunt foarte limitate.

Sau sunt persoane care apreciază pardoselile din lemn foarte vechi (de câteva zeci sau sute de ani), tocmai pentru raritate și pentru estetica specială a acestuia.

Și exemplele pot continua. Ne poate ajuta finisajul?

Desigur! Finisajele pot crea apariții ale lemnului extrem de diverse: pot fi aplicate pe o esență de lemn mai mult sau mai puțin asemănătoare cu lemnul original; pot să coloreze în negru (ca abanosul) sau în orice altă culoare (vei avea, după preferințe, o pardoseală gri, verde, albastră, roșie sau orange); finisajele pot crea senzația de artificial sau natural, pot imita lemnul vechi. Cu bani relativ puțini, datorită finisajului, putem să avem o pardoseală neagră sau una care să imite speciile rare, o pardoseală veche sau una proaspătă. Trebuie doar să știi ce vrei! Finisajul poate să îți rezolve multe dorințe atunci când te apuci de amenajare!

Leave a Reply