Consultanță în alegerea pardoselilor din lemn

Parchet masiv

 

Parchet stratificat

 

Pardoseală laminată

Ce parchet să-mi iau?

Alegerea pardoselii din casă sau din birou poate părea o treabă simplă, dar cine a trecut printr-o astfel de experiență, poate confirma că nu este așa…

Atunci când iei o astfel de decizie, trebuie să ai în vedere mai multe aspecte, dacă vrei să te bucuri de un parchet trainic şi frumos. Destinația spațiului, dimensiunile, luminozitatea sau modul în care vrei să îl decorezi sunt doar câțiva factori de care ar trebui să ții seama.

Contactează-ne pentru a primi o ofertă personalizată de servicii și pentru a afla o mulțime de detalii despre alegerea pardoselilor din lemn.

 

Iată doar câteva criterii pe care trebuie să le ai în vedere:

A. Tipul pardoselii. Pardoselile sunt clasificate astfel:

Parchetul masiv. Este cea mai veche pardoseală de lemn utilizată în amenajarea spațiilor interioare sau exterioare și, datorită calităților ei, s-a dovedit a fi cea mai bună investiție pe termen lung. Este recomandată celor care doresc o pardoseală care să dureze în timp, cu cel mai bun coeficient de izolare termică și fonică și cu un aspect elegant. Există pardoseli din lemn masiv instalate cu mai mult de 100 de ani în urmă, care continuă să fie funcționale.

Lamelele de parchet masiv pot fi nefinisate (nelăcuite / neuleiate) sau prefinisate, pot avea diferite dimensiuni, dar – ceea ce este foarte important – sunt alcătuite, în întreaga lor structură, dintr-o singură esență de lemn.

Parchetul stratificat. Este alcătuit dintr-un strat de lemn numit ”strat de uzură”, de diferite grosimi (de până la 4 mm), care se fixează fie pe un strat de lemn de o altă esență, a cărui fibră este așezată perpendicular, fie pe un strat de material aglomerat din lemn (cunoscut sub denumirile de OSB, MDF, HDF). Esența lemnoasă din care este realizat stratul de uzură (sau de suprafață) va da și numele parchetului – de stejar, de fag, de frasin etc.

Dacă structura parchetului stratificat este alcătuită din două straturi, denumirea uzuală pe care o vei întâlni este cea de este ”dublu stratificat”. Dacă producătorul decide introducerea unui al treilea strat, pentru a crește calitatea parchetului, acesta se va numi ”triplu stratificat”.

Pardoseala stratificată este recomandată celor cărora apreciază naturalul, celor care doresc o instalare mai rapidă ori pentru spații în care designul nu va fi modificat semnificativ pentru o perioadă de până la 20 – 25 de ani.

De-a lungul timpului s-a observat că stratificarea lemnului face ca acesta să reziste mai bine la umiditate. De aceea, pardoseala stratificată poate fi folosită în medii unde variația acestui factor natural are valori mai mari.

Pardoseala laminată. Este un tip de pardoseală pe care o recomandăm pentru spații care-și schimbă foarte repede designul (chiar de la an la an) sau în care umezeala este ridicată ori sunt posibile variații bruște de umiditate.

Pardoseala laminată este alcătuită dintr-un material compozit ce conține lemn într-o anumită proporție (MDF, HDF, OSB), peste care s-a lipit un material ”decor” (ce poate imita foarte bine și fibra lemnului, dar nu este lemn!).

Pentru a fi protejată împotriva solicitărilor la care este supusă după instalare, pardoseala laminată este acoperită, pe partea superioară, cu un finisaj incolor (lacuri, rășini) cu diferite grade de duritate. De multe ori, finisajul poate conține și oxizi metalici.

Pe partea inferioară (cea care intră în contact cu suportul de instalare) există un strat din material plastic, ce conferă o protecție mai mare sau mai mică împotriva umidității. Ca și la celelalte tipuri de pardoseală de lemn, dacă umiditatea crește brusc, pardoseala laminată își mărește dimensiunea; dacă umiditatea scade brusc, pardoseala se contractă. Oricum, însă, pardoseala laminată are o variație mai mică la schimbări bruște de umiditate, comparativ cu cea din lemn.

 

B. Destinația spațiului. Există pardoseli de lemn care se montează în interior și altele specifice montajului în mediul exterior, acolo unde lemnul trebuie să aibă o rezistență crescută la ploaie, vânt, soare sau alte intemperii.

 

C. Esența de lemn. Aceasta diferă mult ca duritate, densitate, durabilitate, textură, culoare etc. Mai mult, aceeași specie de lemn poate avea caracteristici diferite, în funcție de zona în care a crescut; spre exemplu, stejarul european nu este identic cu cel asiatic, iar nucul de Europa nu are aceleași caracteristici ca cel din America de Nord.

 

D. Condițiile specifice locului în care se va instala pardoseala. Discută cu montatorul şi analizează următorii factori ce pot influenţa negativ pardoseala instalată:

  • Materialul din care este făcut suportul (şapă, lemn etc.);
  • Dacă suportul este compact sau mai puţin compact;
  • Dacă suportul este rigid sau mai puţin rigid; dacă este este plan şi orizontal sau nu;
  • Dacă suportul este umed sau nu; dacă montajul pardoselii se face în medii cu umezeală crescută (demisoluri, crame, case pe malul apei etc.)
  • Dacă suportul are încălzire prin pardoseală sau nu, caz în care trebuie să ţii cont şi de transferul termic al pardoselii;
  • Dacă se montează în medii cu variaţii bruşte de umiditate sau de temperatură;
  • Ţine cont de nivelul de zgomot.
  • Analizează care este nivelul sau înălţimea celorlalte suprafeţe adiacente pardoselii ce se va instala
  • Dacă pardoseala se mixează cu alte materiale (metal, sticlă, piatră), trebuie să ai în vedere coeficienţii de dilatare ai fiecărui material.

 

E. Prețul. Aceasta diferă în funcție de:

  • Tipul pardoselii de lemn (masiv, laminat sau stratificat);
  • Esenţa lemnoasă din care este făcută pardoseala, clasa de calitate a lemnului și dimensiunea lamelelor – lungime și grosimea (în cazul parchetului masiv sau stratificat);
  • Gradul de prelucrare și de finisaj;
  • Condiţiile de instalare (care influenţează metoda de instalare, precum şi tratamentele contra potenţialilor factori ce pot degrada sau distruge pardoseala, ulterior instalării – mucegai, insecte etc.) Tratamentele recomandate de consultant determină categoriile de materiale auxiliare ce vor fi folosite (adezivi, răşini, lacuri, grunduri, chituri etc.)

Discută cu vânzătorul și cu montatorul care va executa instalarea pardoselei, pentru a fi sigur că ai luat cea mai bună decizie, în momentul în care achiziționezi parchetul și alegi soluția de montaj!!