Care este cea mai eficientă pardoseală de lemn (parchet)? Cea de brad? Cea de stejar natur sau băițuită? Cea dintr-o esență exotică? O pardoseală de lemn masiv finisată sau nefinisată, ori, mai bine, una stratificată? Dar pardoseala laminată (sau parchetul laminat, cum le place vânzătorilor să o numească)?

Parchet masiv, stejar

Delicat subiect! În cei peste 25 de ani de când mă ocup de această activitate, am întâlnit o grămadă de păreri pe acest subiect, unele mai argumentate, altele doar ”după ureche”.

Desigur ca prețul pieței este fluctuant, desigur că situația particulară pe care o găsim în fiecare imobil influențează mai mult sau mai puțin prețul, desigur că materialele auxiliare pot modifica radical prețul final al investiției. În demonstrația care urmează, le voi considera pe acestea constante, pentru că vreau să scot în evidență strict eficiența materialului de bază  – pardoseala de lemn – care se instalează într-un spațiu tipic (fără încălzire prin pardoseală, fără spații unde variația umidității să apară brusc și fără spații supuse unui risc accentuat de uzură mecanică sau de pătare cu diferiți compuși chimici).

Presupunem ca avem de ales intre:

  1. O pardoseală masivă de stejar clasică, groasă de 22 mm, nefinisata (rașchetarea, chituirea, lăcuirea/uleierea se vor face după instalare);
  2. O pardoseala masivă de stejar clasică, cu lamele identice ca în primul caz, groasă de 22 mm, gata finisată (nu mai este nevoie de rașchetare- chituire- lăcuire);
  3. O pardoseală stratificată, cu aceeași clasa de calitate ca primele două și cu aceeași dimensiune de lamelă, cu un strat de uzură  de 4,5 mm;
  4. O pardoseală laminată, a cărei decor imită foarte bine lamela de stejar, dimensiunea și clasa de calitate.

Presupunem că în acest moment, prețul pentru un parchet masiv nefinisat instalat  este aproximativ 80 Eur/m2;  prețul pentru parchetul masiv prefinisat instalat este de 60 Eur iar prețul pentru un parchet stratificat instalat fix de suport (la fel ca și celelalte – vezi articolul „Fixarea pardoselii”) este de 40 Eur. În ceea ce privește pardoseala laminată, indiferent de prețul acesteia, instalarea este flotantă, adică este diferită de primele trei, motiv pentru care această variantă nu poate inclusă ca și  opțiune. Din acest motiv, nu am să mai fac referire la ea.

Durata medie de viață a pardoselii masive groase de 22 mm este de aproximativ 80 de ani iar durata de viata a pardoselii stratificate este de aproximativ 30 de ani. (pentru amănunte, citește articolul7 lucruri esențiale despre durabilitatea pardoselilor de lemn” sau articolul Parchetul, un bun de folosință îndelungată!”)

Mai știm, (tot din articolele precedente  – veziTot ce ai nevoie să știi despre rașchetarea parchetului!”) că stratul ce se îndepărtează la o rașchetare  este de 1,5 mm (în condițiile unui suport ce se încadrează în standardele de orizontalitate).  În această situație, parchetul masiv nefinisat se poate rașcheta  de aproximativ de 6 ori în cei 80 de ani de ”viață” (am luat în considerare și rașchetarea din momentul instalării), cel finisat de 7 ori iar parchetul stratificat de 3 ori.  Mai considerăm prețul rașchetatului și refinisării  identic pentru cele 3 cazuri – 15 Eur/m2.

Atunci:

Pentru cazul 1: parchetul masiv, nefinisat

Valoarea de achiziție și instalare (80 Eur/m2)  + 6 rașchetări și refinisări (6 x 15 Eur/m2)  împărțit la 80 de ani = (80 + 6 x 15): 80 = 2,12 Eur/an/m2

Pentru cazul 2: parchetul masiv, finisat 

60 Eur/m2 + 7 rașchetări x 15 Eur/m2 împărțit la 80 de ani = 2,06 Eur/an/m2

 

 

Pentru cazul 3: parchetul stratificat 

40 Eur/m2 + 3 rașchetări x 15 Eur/m2 împărțit la 30 de ani = 2,83 Eur/an/m2

Dacă presupunem că imobilul nostru are cam 100 m2 de parchet, atunci în primul caz vom plăti 212 Eur/an, în al doilea caz 206 Eur/an iar in al treilea, 283 Eur/an.

Totodată: în primul caz plătim 2,12 Eur/an/m2 – în condițiile în care o rașchetare ar trebui făcută la 13 ani și patru luni (80 de ani /6 rașchetări).

În al doilea caz plătim 2,06 Eur/an/m2, în condițiile în care o rașchetare ar trebui făcută la 11 ani si 5 luni (80 de ani /7 rașchetări).

În al treilea caz plătim 2,83 Eur/an/m2, în condițiile în care rașchetare ar trebui făcută la 10 ani (30 de ani / 3 rașchetări).

Concluzie:

Vă las pe voi să comentați cifrele și să le analizați, pentru că precis veți găsi multe interpretări.

Eu, însă, am să mă rezum la următoarea afirmație: conform calculului făcut mai sus, cea mai eficientă variantă ar fi achiziționarea unei pardoseli masive prefinisate, urmată de cea nefinisată, iar pe locul trei – achiziționarea unei  pardoseli stratificate (aceasta este întotdeauna prefinisată).

În plus față de cele demonstrate, putem să mai  presupunem o situație particulară: achiziționăm o  pardoseală  prefinisată de o culoare specială, total diferită de cea natur  – poate fi albastră, gri, cu ușoare nuanțe de portocaliu sau puteți să vă imaginați oricare alta! Suntem toți conștienți că aceste culori nu sunt naturale, ci aparțin în totalitate finisajului realizat de producător. Ei bine, peste 10 ani, când va veni momentul rașchetării – recondiționării parchetului, sunt foarte puține șanse ca cel care va face această operație să obțină exact aceeași culoare și finisaj existente la început!! În aceste condiții, nu cumva ați cumpărat un produs natural pe care, din dorința de a se asorta cu mobila, îl transformați într-un produs artificial, cu prețuri de până la 100% mai mari decât varianta natur, pentru ca după 10 ani să nu mai puteți beneficia de culoarea inițială? Ce părere aveți?!

Departe de mine să cred că am făcut un calcul economic atotcuprinzator. Situațiile particulare sunt multiple și nu cred că putem să le acoperim pe toate. Însă sper că v-am convins ca, atunci când cumpărați un produs de folosință îndelungată precum pardoselile de lemn (parchetul), să analizați cu mare atenție produsul pe care vreți să-l achiziționați, cu avantaje și dezavantaje din toate punctele de vedere (nu numai al banilor!). Și nu ar strica, pentru siguranță, să cereți și o părere suplimentară de la o persoană specializată în acest domeniu!

Leave a Reply