Sau

De ce mi-ar trebui o pardoseală de lemn durabilă?

Iată câteva întrebări tipice, pe care le primește, de foarte multe ori, un vânzător de pardoseli de lemn:

 • De ce mi-aș dori un parchet durabil, dacă sunt tânăr și nu am intenția să stau prea mult într-o locuință? Oricum, viața îmi rezervă multe schimbări!

Ori:

 • Am 40  de ani, iar dumneata îmi oferi un parchet cu o durabilitate de 80 de ani. La ce-mi trebuie?
 • Alteori, întrebările sunt mai puțin personale, dar exprimă nedumeriri de același fel:
 • Dacă toate obiectele din casă au o durată de viață de până în 10 ani, de ce mi-aș lua un parchet care să aibă durabilitate așa mare?
 • Dacă ni se recomandă să ne schimbăm mașina (care era considerată un bun de folosință îndelungată) la cinci ani, de ce nu mi-aș schimba și pardoseala de lemn după același interval?
 • Dacă consider Bucureștiul un loc temporar în viața mea, de ce aș investi în acest produs și în durabilitatea lui ?
 • Dacă consider pardoseala de lemn doar o opțiune de pardoseală, lemnul nefiind pentru mine o variantă? s.a.m.d.

In calitate de reprezentant al unei firme de consultanță pentru pardoseli de lemn, am să vă ofer niște posibile  răspunsuri:

 1. În afară de oameni tineri, dornici de dinamicitate, mai sunt și oameni maturi, și oameni în vârstă, care-și doresc  o viata liniștită, stabilă, cu un confort ridicat. Sau sunt persoane care consideră că  Bucureștiul (sau, în genere, orașul în care se află) ar putea să reprezinte exact stabilitatea și echilibrul pe care l-au căutat.
 2. Investiția într-o pardoseală de lemn trebuie calculată nu numai ca și cheltuială imediată, ci trebuie raportată în timp. Cum? Sa presupunem ca la un preț 80 de euro/m2   investit in achiziționarea și instalarea unei pardoseli de lemn masive, de fapt, pe an, costul pentru 1 m2 de pardoseală de lemn se ridică la 1 euro/an/m2.  Am împărțit prețul la durabilitatea pardoselii masive (recomandată de 80 de ani).

Dacă  suportul de instalare nu este cel corespunzător și instalăm peste el pardoseala (în ideea de de a micșora investiția),  desigur că durabilitatea ei se va micșora, ajungând sub pragul de  80 ani. Atunci costul/an/m2 va depăși 1 euro. (vezi informații suplimentare despre suportul de instalare în articolul ”De ce să dau bani în plus pe suportul de pardoseală, că oricum nu se vede?”)

Dacă utilizăm materiale necorespunzătoare condițiilor specifice de instalare, alese doar pe criteriul că ”sunt mai ieftine”, vom depăși, de asemenea, 1 Eur/an/m2.

Dacă folosim munca neprofesională (tot din motive de preț scăzut), vom avea probleme a căror remediere vor conduce, deasemenea, la depășirea pragului de durabilitate și implicit la costul anual de 1 euro/an/m2.

Dacă în loc de o pardoseala stabilă sau cu o duritate corespunzătoare, luăm una nepotrivită spațiului în care urmează să se instaleze, avem mari șanse să nu ajungem la durabilitatea recomandată de producător, iar rezultatul va fi creșterea costului pe an cu 50 -100 %.

Dacă utilizăm finisaje nepotrivite, vom avea ca rezultat tot creșterea costurilor/an/m2..  Multitudinea de ”dacă” poate continua, pentru că avem multe variabile în acest domeniu.

În consecință: DACĂ nu suntem atenți, vom cheltui mai mult decât trebuie! Reținem, așadar, că  investiția în pardoseala de lemn este eficientă dacă durabilitatea este egală sau mai mare decât cea recomandată.

3. Încă din secolul al XVII-lea, pardoselile de lemn (parchetul) au reprezentat un plus de confort și de eleganță pentru fiecare imobil. Acestea au fost întotdeauna apanajul celor care aveau o situație materială peste medie și un statut social crescut. Evident că poți trăi, la fel de bine, și fără pardoseală de lemn! Dar dacă ai o reședință cu pretenții, care vrei să fie remarcată (în sens pozitiv), în care ai investit bani, timp și efort, de ce să ”te zgârcești” exact la un element de design pe care îl remarcă toți, încă de la intrarea în casă? De ce să ai o pardoseală de unică folosință, atunci când iți permiți să ai una cu valoare materială și estetică ridicată și, în același timp, durabilă (am văzut ca pardoselile mai eficiente sunt cele care au durabilitate mai mare)? Nu uita că pardoseala de lemn îți conferă confort, un interior rafinat, căldură și estetică; și, de ce nu, un statut social!

4. Presupunând că suntem investitori și dorim să construim mai multe imobile pe care, apoi, să le închiriem sau să le vindem. Dotarea imobilelor respective cu pardoseli ieftine, de unică folosință, asigură câștig imediat pentru clienții care își doresc urgent un imobil unde să locuiască. Pentru clienții cu dare de mână și nepresați de timp, care intenționează să facă investiții pe termen mediu și lung, acest tip de pardoseală nu este potrivit. Ei vor căuta întotdeauna un imobil cu personalitate și cu pardoseli de lemn elegante și durabile.

5. Vă mai amintiți că, în perioada interbelică, Bucureștiului i se spunea „Micul Paris”? Credeți că acele case care erau mândria capitalei, pot să fie recondiționate cu pardoseală de unică folosință? Și în prezent, regula a rămas aceeași: dacă vrem să construim un imobil cu o anumită personalitate, oare ce tip de pardoseală ar fi potrivită?

 1. Să presupunem situația unui cumpărător care are în jur de 40 de ani și i se oferă oportunitatea de a cumpăra o pardoseală de lemn care are durabilitate de 80 de ani. Evident că va zâmbi, gândindu-se cum va schimba el pardoseala de lemn la 120 de ani! Dar subiectul poate fi abordat și dintr-un alt unghi! Odată ce pardoseala de lemn este instalată, începe și uzura. În decursul celor 80 de ani,  pardoseala de lemn poate fi rașchetată de  6 – 7 ori, în funcție de tipul ei – prefinisată sau nefinisată. Acest lucru înseamnă că o rașchetare se va face, în medie, la 11 ani și cinci luni (80 de ani împărțiți la 7 rașchetări). E un simplu calcul matematic; însă nimic nu îl împiedică să reducă acest interval la 5 – 6 ani, dacă vrea ca suprafața pardoselii să arate permanent foarte bine, fără să se vadă nici un pic de uzură! 

Dar poate și-a schimbat mobila și are nevoie de o altă culoare a pardoselii;  sau poate, pur și simplu, s-a plictisit de aceeași culoare, nuanță sau prelucrare. De ce trebuie să aștepte 11 ani ca să o rașcheteze? Va face acest lucru mult mai repede – căci durabilitatea parchetului îi va permite! (Deși s-a înjumătățit durabilitatea, a crescut calitatea). În acest caz, în comparație cu pardoselile care au durabilitatea de viață de (numai) 30 de ani, oare la ce pardoseală se  va opri? (Cred că nu ar fi rău să-ți rezervi câteva minute și pentru articolul ”7 lucruri esențiale despre durabilitatea pardoselilor de lemn”!)

 1. Să presupunem că am construit un imobil – nu cu intenția de a-l vinde / închiria, ci cu dorința de a locui în el. În condițiile unui oraș poluat (ca Bucureștiul sau ca majoritatea celor din România), considerați mocheta o soluție? În condițiile unei așezări cu climă temperat-continentală (deci cu variații semnificative de temperatură de la iarnă la vară) considerați gresia, chiar cu încălzire prin pardoseală, o opțiune pentru dormitorul dumneavoastră? Și dacă tot optez pentru o pardoseală de lemn, de ce aș investi într-una de unică folosință în locul uneia elegante, durabile și eficiente ?!  În opinia mea, chiar dacă resursele financiare se apropie de limita minimă, este mult mai eficient pe termen lung, din toate punctele de vedere, să instalăm o pardoseală de lemn – chiar dacă acest lucru mai întârzie puțin lucrarea, decât să investim imediat în pardosirea completă a imobilului cu o pardoseală de unică folosință.

După toate aceste argumente, nu credeți că cel care investește într-o pardoseală de lemn este mai eficient pe termen mediu și lung, este mai câștigat și are avantaje mai multe?

A nu se înțelege că cei care investesc în pardoseala de unică folosință sunt ineficienți, sunt zgârciți, nu au simț estetic s.a.m.d.! Pardoselile de unică folosință au segmentul lor de eficiență, au calitățile și recomandările lor.  Ele au și avantaje, precum utilizarea lor în medii in care nu se recomandă instalarea pardoselilor de lemn sau posibilitatea amenajării rapide a unor spații ce trebuie valorificate pe perioade scurte.

În concluzie,  atunci când achiziționați o pardoseală de lemn cu durabilitate mare, nu înseamnă că veți avea acel produs toată viața și o veți lăsa moștenire și copiilor! Înseamnă doar că:

 1. Nu mai stați, la 70 – 80 de ani, să vă ocupați de schimbarea pardoselii, pe motiv că s-a degradat atât de mult încât nu mai poate fi utilizată!
 2. Aveți o pardoseală ce poate fi modificată – ca apariție și culoare – după dorință, odată cu eventuala schimbare a mobilei.
 3. Aveți opțiunea să păstrați standardul estetic foarte ridicat al spațiului, la costuri de întreținere moderate în comparație cu o pardoseală cu durabilitatea mai scăzută.
 4. Puteți vinde imobilul cu un preț ridicat; puteți închiria fără teama că, ulterior plecării chiriașilor, costurile de reîmprospătare/ refacere/rașchetare-refinisare vor fi mai mari ca în cazul unei pardoseli cu durabilitate mai mică.

Leave a Reply