Dacă apelăm la serviciile profesionale ale unei firme de montaj sau recondiționare parchet, auzim foarte des explicația: “…și după ce o să șlefuim parchetul,  o să-i dăm o mână de grund și două de lac și apoi, la câteva ore după ce s-a uscat,  puteți intra pe el”.  

Beneficiarul – care are o cu totul altă meserie decât cel de la firma de montaj – se va întreba imediat: ”De ce mai este nevoie și de finisaj pe o pardoseală de lemn? Și de ce așa de complicat? Fără el nu se poate?”.  Apoi: ”oare ce o mai însemna finisaj?”

Să le deslușim pe rând:

Finisajul este acel ansamblu de soluții necesare unui lemn pentru a arata bine din punct de vedere estetic și pentru a-l proteja împotriva diverșilor factori care-i pot micșorarea durabilitatea. Este valabil în toată industria de prelucrare a lemnului – și la mobilier, și la pardoselile de lemn etc.

Este adevărat că, în istorie, au fost și perioade în care finisajul nu era deloc folosit  la  pardoselile de lemn. Spre exemplu, în America de Nord, în perioada colonializării (acum aproximativ 500 de ani), dușumeaua folosită în case era, de fapt, un fel de cherestea nefinisată. Explicația era simplă: UTILITATEA. Lemnul fiind cel mai la îndemână material, casele au fost construite din lemn, urmărindu-se în principal adăpostirea și protejarea, și mai puțin confortul.  Pardoseala nu avea sistem de îmbinare lateral și nu se șlefuia. Întreținerea era făcută cu mătura și deseori pardoseala era spălată. Evident că aceasta părea murdară tot timpul iar culoarea era una mohorâtă.  Spre comparație, în aceeași perioadă, pe teritoriul Europei se folosea finisajul atât pentru diferite obiecte de lemn, cât și pentru pardoselile de lemn din casele celor bogați.

Și acum să vedem cam ce înseamnă principalele soluții de  finisaj:

Chitul – este soluția care ne ajută să facem să dispară spațiile de îmbinare (rosturile) dintre plăci sau dintre lamele, în măsura în care acestea nu depășesc o anumită valoare (pentru detalii despre rosturi, vezi și articolul ”De ce apar goluri între lamele parchetului”).

Baițul – este soluția care oferă pardoselii culori ori nuanțe mai deschise sau mai închise.  Spre deosebire de vopsea, baițul colorează lemnul dând voie, în același timp, să se vadă fibra acestuia; se păstrează astfel senzația de natural.

Grundul – este soluția  care  saturează  stratul superficial de lemn al pardoselii, astfel încât să nu mai existe diferențe de porozitate între o zonă și alta. Porozitatea fiind aceeași, odată cu aplicarea celorlalte straturi de finisaj, nu ar trebui să  mai apară zone cu  diferențe de nuanță,  diferențe de strălucire sau zone cu grosimi diferite de finisaj, uzura pardoselii (datorate vremii) fiind aceeași pe toată suprafața. În plus, straturile de lac aplicate ulterior vor fi mult mai bine fixate de suport,  micșorând riscul de exfoliere. (vom detalia acest lucru într-un articol viitor) 

Lacul – este soluția care ne ajută să obținem un strat constant de finisaj, astfel încât acesta să protejeze lemnul împotriva diferitelor surse de uzură (lovituri, alte solicitări mecanice,  compuși chimici, umezeală, insecte, ciuperci etc.). (Dacă vrei să știi mai multe despre uzura parchetului, aruncă o privire pe articolul ”Tot ce ai nevoie să știi despre rașchetarea parchetului”)

Ca o curiozitate, cuvântul ”lac”se pare că provine din sanscrită (”laksha” – ”lākshā”), deși au fost descoperite și în Egipt obiecte de lemn finisate cu lac (vechi de 5000 de ani). 

Uleiul – are aceleași utilizări ca și lacul, dar la valori și caracteristici mecanice, chimice și estetice diferite (vom detalia într-un alt articol)

Ceara – deși utilizată mai rar, are aceeași utilitate ca și uleiul sau lacul. (vom discuta despre ea într-un alt articol)

Toate acestea reprezintă categorii de produse. Istoric vorbind, pe măsură ce societatea evoluează, se descoperă noi compuși chimici, se dezvoltă noi tehnologii, iar calitatea vieții se îmbunătățește și oamenii își doresc produse de o calitate din ce în ce mai bună, cu o estetică cât mai variată. Produsele de finisaj pentru pardoseli din lemn au suferit modificări plecând de la un compus chimic de bază și ajungând la compuși secundari ce pot asigura estetica, rezistența mecanică și chimică a parchetului.

Fiecare producător de produse de finisaj folosește rețetele proprii de producție și recomandă particularități în aplicarea lor. Fiecare oferă o gamă de produse care răspund unor necesități diferite de exploatare a pardoselilor de lemn, în funcție de  tipul acestora. De exemplu, o pardoseală pentru sala de sport are un finisaj diferit față de pardoseala de lemn instalată în living-ul casei, într-un magazin sau într-un spațiu industrial. Apariția pardoselilor de lemn de exterior a dus la o diversificare și mai mare a produselor de finisaj. Pardoselile care sunt în medii puternic corozive au finisaje specifice!

Așadar, alegerea unui finisaj sau a altuia nu este atât de simplă cum pare la prima vedere; persoana care vi-l recomandă ar trebui să aibă o serie de cunoștințe specifice și calități practice, de aceea este bine să apelați la specialiști în domeniu, care vă pot îndruma să luați decizia cea mai corectă. 

Leave a Reply