- By: Parchet MAV
- Tags: parchet, parchet masiv, pardoseală, pardoseli de lemn
- Category: parchet-consultanta
- 0 comment
În 1693, arhitectul suedez Daniel Cronström spunea, în corespondența sa cu Nicodemus Tessin cel Tânăr: ”Parchetul de lemn cu model de diamant este folosit în încăperile de la Versailles și de la Grand Trianon, pentru a înlocui pardoselile din marmură care necesită spălare constantă, ceea ce a dus la riscul de a putrezi grinzile de dedesubt…”
Este adevărat că, secole de-a rândul, parchetul de lemn masiv a reprezentat o marcă a poziției sociale – numai cei bogați își permiteau o casă pardosită cu lemn montat în diferite modele și figuri geometrice. De altfel, și astăzi există parchetul de tip Versailles (vezi foto), numit astfel după impunătorul palat unde a fost folosit pentru prima dată, cu peste 350 de ani în urmă…
Treptat, însă, parchetul s-a diversificat ca formă, esență, culoare, model etc., devenind mult mai accesibil, inclusiv ca preț! Astăzi avem o gamă atât de largă de pardoseli din lemn încât ne putem pierde cu ușurință în ea atunci când avem un proiect de amenajare a unui spațiu, fie el de locuit, comercial, sau de birouri, interior sau exterior!
Dat fiind că suntem o firmă de consultanță și montaj de pardoseli de lemn, mă simt nevoit să fac câteva comentarii pentru a veni în sprijinul celor care își aleg pardoseala din lemn. Așadar:
- Pardoseala de lemn este un bun de folosință îndelungată, deci trateaz-o ca atare! De multe ori, cumpărătorul este interesat în primul rând de tipul parchetului, de aspectul său, de modul în care se integrează în ansamblul spațiului pe care îl amenajează și, bineînțeles, de preț! Crede-mă, însă, că nu este suficient!
- Înaintea achiziționării unei pardoseli, ar trebui să obții câteva informații tehnice de bază privind comportamentul produsului pe care îl dorești. În plus, pentru că vei beneficia de acest produs mai mulți ani (pentru pardoseala masivă, durabilitatea poate ajunge, în mod uzual, până la 80 de ani) ar trebui să acorzi personal atenție detaliilor legate de modul de montare și de îmbinarea cu alte materiale complementare (îmbinare cu gresie, mocheta, piatra, trepte, tocurile ușilor etc).
Apropo, pentru detalii legate de modul de alegere a parchetului, îți recomand să citești și articolele anterioare – ”Dilema clientului: ce să aleg?”
3. Totodată, trebuie să știi că, în urma uzurii (care poate fi normală, dar poate fi și accelerată), pardoseala de lemn trebuie recondiționată/ completată/restaurată după un interval de timp. Sau poate nu este vorba de uzură ci, pur si simplu, vrei o nouă apariție pentru parchetul tău, o nouă estetică, pentru că s-a schimbat moda sau te-ai plictisit de vechea înfățișare și vrei un aer proaspăt în spațiul unde locuiești. Oare pardoseala pe care vrei să o achiziționezi acceptă aceste operații? Deci poate ar fi mai indicat ca, în loc să cumperi un parchet de ”unică folosință”, să optezi pentru o pardoseală la care se poate schimba designul ori de câte ori ai nevoie.
4. În plus, ce ar fi dacă înaintea cumpărării produsului, când faci calculul economic, să împarți valoarea investiției (prețul pardoselii și al instalării ei) la numărul de ani pe care produsul îl are afișat ca durabilitate? Uauu, ce surprize poți avea!!
Leave a Reply