După eforturi, costuri și nervi, când credeai că nu se mai termină amenajarea noului apartament (sau casă, sau birou, problema este absolut la fel!), iată că ai ajuns la finalul lucrărilor! Evident, pe jos ai instalat acea pardoseală de lemn masiv de stejar pe care ți-ai dorit-o. Montatorul a aplicat un finisaj de lac care arată foarte bine, aproape te doare gândul că există riscul unor zgârieturi, pete sau crăpături!

Pentru ca ai dat mulți bani și ai investit o grămadă de timp, îți dorești ca pardoseala să arate, pe termen lung, la fel ca acum. (vezi și articolul Parchetul, un bun de folosință îndelungată)

Ce este de făcut astfel încât să ajungi cât mai târziu la momentul reparării/rașchetării-refinisării? Cu alte cuvinte, cât de mult poți solicita finisajul de lac fără să îl deteriorezi?

Conform celor spuse de montatorul care a instalat pardoseala de lemn, finisajul aplicat a fost lac poliuretanic pe baza de apă (la fel ca cei mai mulți care au pardoseli de lemn), pentru un trafic rezidențial și cu un grad de luciu mediu (semi mat).

Recomandarea producătorului de lac sună cam așa: la câteva ore de la uscarea lacului, se poate păși pe pardoseală, dar fără pantofi. A doua zi se poate aduce mobila ușoară, cu condiția ca aceasta să aibă discurile de protecție puse pe suprafața de contact cu parchetul. Abia după 10 zile de la aplicarea lacului, când acesta s-a uscat complet iar riscul zgârierii este mult mai mic, se poate fixa pe poziție și mobila grea, masivă; bineînțeles, și ea trebuie să aibă fixate acele protecții.

Aici poți să ai ceva dificultăți: nu întotdeauna găsești protecții de dimensiune potrivită pentru mobila ta; apelează, însă, la firma care ți-a livrat pardoseala, care s-ar putea să aibă așa ceva și să ți le monteze.

Alte moduri de a proteja pardoseala de lemn, pe care trebuie neapărat să le știi:

  1. Este recomandat să montezi o suprafață de gresie, până la pardoseala de lemn. Asta, pentru a opri eventuala umezeală adusă pe pantofi în zilele ploioase!
  2. În fața ușii de intrare în imobil este bine să existe un covoraș de exterior; oprește pietricelele colectate între rizurile tălpilor pantofilor. Dacă spațiul interior îți permite (și dacă nu împiedică deschiderea și închiderea ușii de la intrare), fă un efort și cumpără încă un covor de intrare de interior; îl fixezi acolo, pentru o ștergere și o uscare suplimentară a tălpilor încălțărilor, pentru că – nu uita – parchetului nu-i place umezeala!
  3. Aceleași covorașe de exterior vor putea fi montate și în dreptul ieșirilor pe terasă; chiar și soluția folosirii papucilor de interior și de exterior este recomandată pentru a proteja finisajul parchetului!
  4. Și dacă tot vorbim de încălțări, nu uita că pardoseala de lemn nu este bună prietenă nici cu pantofii cu metal, nici cu cei cu toc cui! 
  5. Evident, încheierea amenajării va fi marcată cu o petrecere ”de casă nouă”! Dacă obișnuiești să ai multe evenimente de acest fel, poate era mai bine să-i ceri montatorului să aplice un lac de trafic ridicat. Ar fi costat ceva mai mult, dar te-ar fi ferit de neplăceri ulterioare…
  6. Ai grijă să aerisești în fiecare zi încăperile în care s-a montat pardoseala și s-a dat cu lac. Mai mult, în primul an după instalarea pardoselii de lemn, este recomandat să nu o lași în bătaia excesivă a soarelui! Niște jaluzele ar fi foarte potrivite pentru zilele de vară, mai ales dacă ai soare toată ziua în încăperile respective!
  7. Dacă familia ta are și membri patrupezi, va trebui să ai foarte mare grijă. Finisajul parchetului nu face față zgârieturilor sau ”operațiunilor de marcare a teritoriului”. Ce e de făcut? Patrupezii vor fi trimiși mai des la tuns și la scurtat de unghii, iar vasele pentru mâncare și litierele cu nisip se vor așeza numai în zonele acoperite cu gresie… 
  8. Plantele de apartament, de dimensiuni medii sau mari, sunt o soluție de amenajare foarte apreciată de designeri. Dar plantele au nevoie de apă, iar pardoseala de lemn, nu! Cum le împăcăm pe cele două? Ghivecele vor avea cuve de colectare a surplusului de apă cât mai generoase și vor fi așezate pe suporți care să le ridice de la podea. Acești suporți vor fi prevăzuți cu rotițe (cât mai multe pentru a distribui pe ele greutatea ghiveciului) care vor avea neapărat un material elastic (cauciuc/silicon/ material plastic, etc.) care nu lasă urme pe lac. 
  9. Și nu în ultimul rând, este foarte importantă întreținerea periodică a pardoselii de lemn! Este bine ca prima întreținere să se facă după o lună de la instalare iar următoarele, cele curente, să se facă ori de câte ori este nevoie, preferabil lăsând minim trei zile între ele.
  10.  Produsele de întreținere nu au utilizare universală! Ele sunt specifice tipului de lac aplicat, de aceea este bine să ții cont de recomandările celor care au montat parchetul, mai ales că tot de la ei vei putea obține și kit-urile de întreținere, la un preț rezonabil.  Iar dacă, Doamne ferește, ”se întâmplă ceva cu pardoseala ta”, va trebui să apelezi tot la ei.

Leave a Reply