- By: Parchet MAV
- Tags: inundatie, parchet, parchet umflat, pardoseală, pardoseli din lemn, umiditatea lemnului
- Category: parchet-consultanta
- 0 comment
Din discuțiile cu mulțimea de clienți cu care m-am întâlnit în cei peste 25 de ani de meserie, am observat un lucru cel puțin ciudat: știți când se umflă parchetul? Exact când ți-e lumea mai dragă: fie înaintea unei petreceri importante, când ți-ai invitat șeful sau viitorii socri; fie după ce ți-ai cumpărat mobila cea nouă și ai așezat-o la locul ei; fie când ai plecat în concediu și, ceasul rău, te-au inundat vecinii ori a crăpat o țeavă! Iar la serviciu, cu siguranță, cu o zi înaintea vizitei șefului cel mare!
Și prima întrebare a clientului supărat, enervat, disperat este: ”De ce, domnule, mi s-a umflat parchetul?”
Răspunsul cel mai simplu pe care pot să-l dau este: DIN CAUZA UMIDITĂȚII!
Și apoi vine avalanșa: ”Cum adică? De unde umiditate? Dar parchetul meu s-a umflat 30 cm! Cum poate apa să umfle atat de mult parchetul? De ce s-a umflat numai în centru și nu s-a umflat pe margini? E parchetul prost? Dar a fost montat bine?”
Uneori, vin și concluziile clientului, fără a aștepta explicațiile mele: ”Am greșit că am luat parchet de tipul ăsta! Trebuia să iau alt tip de pardoseală!” Sau: ”Am greșit că i-am lăsat pe oamenii aceia să-mi monteze parchetul! Am văzut eu că nu prea se descurcau,dar totuși i-am lasat! Categoric, am să-i sfătuiesc pe toți prietenii mei să nu mai cumpere parchet din ăsta, ci să ia din acela ieftin, care poate să fie montat de toți!”.
Iar la final sunt întrebat: ”Ce puteți să-i faceți să arate din nou bine și să mă coste cât mai puțin?”
De fapt, clienții noștri au două dileme: de ce s-a umflat parchetul și cum se poate repara. Să le luăm pe rând:
De ce s-a umflat parchetul?
Imaginați-vă structura lemnului asemănătoare cu a unui burete. Așa cum apa intră în porii unui burete, la fel intră și în celulele lemnului.
Hai sa facem un experiment: Luați acest „burete”, cu formă paralelipipedică și-l puneți pe o masă pe care ați turnat puțină apă. Acea parte a buretelui care este în contact cu apa se va dilata și va absorbi lichidul, cât de mult îi permit golurile din interiorul „buretelui”. Dacă turnați mai multă apă pe masă, veți observa că și partea buretelui care nu este în contact direct cu apa se dilata, dar nu atât de mult ca cea aflată în apă. Practic, acum vom avea un burete paralelipipedic cu un volum mărit, deformat în partea de jos mai mult decât în partea superioară. Același proces se întâmplă și în cazul lemnului.
Concluziile?
- Lemnul (ca și buretele) absoarbe apa.
- Din cauza apei absorbite, lemnul își măreste volumul.
- Cu cât umiditatea este mai mare, cu atât volumul lemnului crește. Acest lucru se întâmplă până la o limită. Dincolo de ea, lemnul nu mai poate absorbi apa și nu-și mai modifică dimensiunile.
- Procesul de absorbție și de dilatare a lemnului se face treptat, în timp.
- Lemnul mai apropiat de o sursa de umiditate se va dilata mai mult decât lemnul mai îndepărtat de sursă.
- Lemnul supus umezelii nu își mărește volumul în mod uniform. La finalul absorbției, paralelipipedul va fi deformat chiar dacă se ajunge la respectiva limită.
Dacă luăm în calcul faptul că parchetul nu este ”dintr-o bucată” ci e alcătuit din lamele, ducem experimentul mai departe: ridicăm niste pereți pe cele patru laturi ale mesei, ca și cum am forma o cameră. Pardosim masa cu lamele din bureți până la o distanță de aproximativ 5 mm de pereți. Turnăm apoi apa perimetral în acel spațiu, astfel încât între bureți și masă să ajungă apa. Așteptăm puțin. Vom observa ca bureții aflați în mijlocul mesei vor fi ridicați, iar cei marginali vor fi în contact cu pereții (practic, spațiul inițial de 5 mm nu mai există). Acest lucru se datoreaza modului în care s-a dilatat buretele. Dilatarea nu a fost uniformă, motiv pentru care forțele care acționează între bureți nu sunt pe aceeași direcție. Momentul forțelor astfel creat duce la ridicarea unora dintre bureți.
Același lucru se întâmplă și cu lamelele de parchet, în cazul unei inundații sau al unei șape umede…
Așadar, trebuie să reținem că singurii parametri care pot contribui la dilatarea lemnului sunt UMIDITATEA și CĂLDURA. Cum dilatarea produsă de căldură nu a fost și nici nu poate fi un motiv pentru umflarea parchetului, singurul parametru vizibil care duce la dilatarea-contractarea lemnului este UMIDITATEA.
Despre efectul căldurii asupra parchetului, despre găsirea surselor de umiditate și despre repararea pardoselilor supuse umidității vom da detalii într-un episod viitor.
Leave a Reply